Fa teraszburkolat - Decking


             Vörösfenyő    Thermo wood fenyő    Thermo wood kőris    Bambusz    Bilinga    Bangkirai

Vörösfenyő

A tűlevelű fafajok közül a vörösfenyő az, amely a leginkább ellenáll az időjárás viszontagságainak, a legjobban áll helyt vizes környezetben és ellenáll a nap káros UV sugárzásának. Szerkezetéből adódóan strukturálisan rendkívül erős, akár stéget vagy medence létrát is építhetünk belőle. Szibériai vörösfenyőből gyártott, német importból származó mikrobordázott teraszburkoló anyagot vásárolhat nálunk, amely a fent említett tulajdonságainak köszönhetően rendkívül jól fog funkcionálni a szabadtéri felhasználás során.

Fontos azonban a  megfelelő felületkezelés!

Használjon kültéri faanyag kezelésre szolgáló ápoló, védő olajat, vastag lazúrt. A fa dagadását és összeszáradását okozó vízfelvétel és vízleadás megakadályozására használja a Woodfix felületkezelő anyagot! A Woodfix egy főként cédrusolaj összetételű faimpregnáló anyag, mely a nedves fa kezelése után meggátolja a fa későbbi dilatációját, vetemedését, a további víz felvételét. alkalmazása mind kül-, mind beltérre ajánlott. A Woodfix (régebbi nevén Cedarmor) termékről bővebben itt olvashat!

 

A kezelést évente egy két alkalommal tanácsos megismételni, így hosszú ideig kertünk dísze lesz vörösfenyő burkolatunk.

A vörösfenyő decking két minőségi kategóriában áll rendelkezésre:

A/B osztály
Lehetnek benne csomók, de kieső csomókat (lyukakat) nem tartalmaz
Mérete: 27*146 mm
A+ osztály
Csomómentes, legfeljebb pár kisebb göcs lehet felületében
Mérete: 21*140 mm

A/B osztály
Lehetnek benne csomók, de kieső csomókat (lyukakat) nem tartalmaz
Mérete: 21*146 mm
C osztály
Csomókat akár a szélében is tartalmazhat, kiejtést igénylő hibák is lehetnek benne. Használata több odafigyelést igényel! Vastagsága és kedvező ára ellensúlyozza a több munkát.
Mérete: 27*146 mm

Thermo wood borovi fenyő

A hőkezelésnek köszönhetően a fa szerkezete megváltozik és ennek köszönhetően ellenállóvá válik az időjárásnak, legfőképp a nedvességnek.

A hőkezelési eljárás nem befolyásolja a fa szép rajzolatát, a színét azonban igen, besötétedik - bár idővel halványodni fog.

Bővebben a Thermo wood eljárásról itt olvashat.

A/B osztály
Lehetnek benne csomók, de kieső csomókat (lyukakat) nem tartalmaz
Mérete: 26*121 mm és 26*146 mm
Hossz: 3-3,9 m

 

Optimális megoldás egy olyan teraszhoz vagy medence köré aminél nem probléma ha csomó is van benne vagy pici hiba. A Thermo wood hőkezelés miatt viszont nagyon ellenálló a kültéri viszontagságoknak, és a legkevésbé mozgó kültéri faanyag. Előnyös az oldalán a bemarás, egy műanyag kapocs segítségével is lerakható úgy,hogy a felületén nem látszik a rögzítő csavar.

Thermo wood Kőris

 

Bambusz

Kültéri fa-burkolat. Teraszra, medence köré, kerti utak burkolására.

Fektetése egyszerű, egyenletes felületre, párnafákra csavarozva rögzítendő.

Felülete olajozott, így fektetés után további felületkezelés nem szükséges.

A bambusz lapok mindkét oldala bordázott, de eltérő mintában.

Mérete: 1860*140*20 mm

Párnafa: 2000*42*72 mm

 

Bilinga

A Bilinga fa származási helye: nyugat és közép Afrika.

A bilinga fa ideális teraszburkoló, felhasználható kerti utak készítésére, egyéb kültéri feladatokra. A bilinga nem nedvszívó, tömörsége 750-850 kg/m3 (12-15% nedvességtartalom mellett).

Színe aranysárga, mely idővel sötétebbé válik. Felületének finom tapintása van, melyet szerkezete illetve magas olajtartalma okoz. Többek között ez utóbbi felelős az időjárással szembeni magas ellenálló képességéért is.

A Bilinga fa természetben a legellenállóbb fák közül az egyik.
A rovarok kevésbé támadják, savaknak és lúgoknak is ellenáll, nehezen éghető.

A beszállító cégünk rendelkezik FSC tanúsítvánnyal!
Az FSC tanúsítvány bizonyítja, hogy az adott fából készült termék olyan erdőgazdaságból származik, ahol garantált az erdők folyamatos fenntarthatósága.

Méret:
Szélesség: 145 mm
Hosszúság: 1500 - 4500 mm
Vastagság: 19 ill. 25 mm

Bangkirai

Indonéziában, Malajziában honos fafajta.
Nagyon kemény, hosszú élettartamú, magas kopásállóságú, rugalmas fafaj, a korhadásnak kémiai kezelés nélkül is ellenáll.
Színe a világostól a sötét barnáig, helyenként sárgás árnyalattal. Felületkezelés nélkül idővel oxidálódik és beszürkül.
A magas tanin tartalma eső hatására kioldódhat ezért a csapadék elfolyását ajánlott megoldani emeleti erkélyeknél, hogy ne színezze meg a környezetét.

Méret:
Szélesség: 145 mm
Hosszúság: 2400 - 4900 mm
Vastagság: 21 mm

Használata:

A párnafákat kiszintezve vagy enyhe lejtéssel dűbelek segítségével rögzítsük a beton aljzathoz. Ha az alkalmazott szálirány a víz elfolyását gátolja, helyezzünk néhány mm vastag gumi tappancsokat a párnafák alá kb. 1m távolságra, így segítve a víz gyors elfolyását.
Amennyiben a faburkolatot kavics vagy föld fölé akarjuk elhelyezni, fontos, hogy előtte azt jól tömörítsük. Célszerű továbbá geotextil vagy gyomfólia alkalmazása, hogy megakadályozzuk a gyomnövények későbbi kinövését (a fóliák kaphatók fekete és fehér színekben, így kevésbé feltűnőek, de szükség szerint tehetünk rájuk vékony kavics vagy földréteget, amivel teljesen eltakarhatók!)
A szálakat kizárólag csak rozsdamentes acélcsavarokkal szabad a párnafákra csavarozni. A csavarok helyét ajánlott előfúrni.
Az egyes szálak között 3 – 10 mm dilatációs hézagot kell hagyni.
A párnafákat a kültéri burkolat vastagsága szerint az alábbi távolságra helyezzük el egymástól:

Vastagság Távolság
19 mm 40 –45 cm
21 mm 45 –55 cm
25 mm 55 –60 cm

 

Fa járólapok használata